Je bent erover uit. Er komt een schutting, tuinhuis of schuurtje in de tuin. Alleen zie je door alle houtsoorten het bos niet meer. Er zijn immers zo enorm veel houtsoorten te vinden. Toch springen er twee houtsoorten uit: douglas en grenen. Welke kies je? De houthandel Weesp, Hout en Steenhandel Kortenhoef, helpt je hier graag bij.

Look en feel

Het grootste verschil is de look en feel van het hout. Het Douglas hout heeft een geelbruine kleur en zal onder invloed van licht en lucht een oranje gloed krijgen. Na de indroging zal het hout vergrijzen. Het is een harshoudende houtsoort, waardoor er soms vette vlekken op het hout kunnen zitten. Grenen heeft in tegenstelling tot douglashout een lichtgele kleur. Grenen hout kan je goed impregneren tot de kern van het hout. In grenenhout kan veel verschil voorkomen. Dat zit hem in de herkomst van de boom. Als de boom uit Noord-Europa komt neemt de boom minder snel vocht op dan de Midden-Europese variant. In grenen kunnen noesten en harszakken voorkomen.

Verwerkbaarheid 

Douglas hout is moeilijk te bewerken met handgereedschap. Voor de beste verwerking is douglashout machinaal te bewerken. Het hout kan snel splijten, daarom is het verstandig om het hout voor te boren. Grenen gemakkelijk om te bewerken. Zagen, boren, frezen, schuren, lijmen of schroeven, het is allemaal geen probleem. Grenen hout moet wel altijd geïmpregneerd worden. Impregneren is voor douglas hout ook aan te raden. Het verhoogt de duurzaamheid van het hout.

Kortom

Douglas is sterker dan grenen, maar lastiger te bewerken. Grenen moet altijd geïmpregneerd worden, bij douglas is dat geen pre.Hopelijk ben je nu iets meer geholpen. Ben je er nog niet helemaal uit?  Hout en Steenhandel Kortenhoef, Houthandel Almere, staat dagelijks voor je klaar om je te helpen met jouw houtkeuze. Kom gerust langs!